Barion Pixel Kozmetikai összetevők: mi az az INCI? – Cremediq

Kozmetikai összetevők: mi az az INCI?

Nézzünk a tégelybe/re: mit tartalmaz egy-egy kozmetikum?

Írta:

Dr. Pallagi Edina

 

Ugye titeket is érdekel mi minden van egy-egy kozmetikai termékben?

Tudni szeretnétek, hogy pontosan mi is kerül a bőrötökre?

Szerencsére, a kozmetikai termékek szabályozása nagyon szigorú, így az összetevők nem, hogy titkosak lennének, hanem kötelezően fel kell tüntetni, hogy mi mindent tartalmaz az adott kozmetikum!

Na, de nézzük a részleteket, hol találjuk mindezt és hogyan kell értelmeznünk a címke egyes tartalmait:

1. A kozmetikum összetevőinek listája:

Az összetevőket az „Ingredients”-el kezdődő szakaszban találjuk meg a címkén, vagy a dobozon. Nem kötelező mindkét helyen feltüntetni az összetevőket, de a vásárló/felhasználó számára hozzáférhető kell legyen.

Ha dobozban van a termék, akkor a dobozon (és a tégelyen, üvegen már nem kötelező), ha nincs külső, vagy úgynevezett másodlagos csomagolás, akkor a címkén kell feltüntetni, közvetlenül a tégelyen/üvegen/csomagolóanyagon.

Ha annyira kicsi, vagy speciális alakú a termék, pl. egy fürdőgolyó, hogy nem lehet címkézni, akkor mellékelni kell hozzá. pl. egy kis összehajtott lapocska formájában, amely egyéb kötelező elemek mellett az összetevőket is tartalmazza.

2. Az „INGREDIENTS” szakasz a címkén:

Az ingredients angol kifejezés és összetevőket jelent. Nem véletlenül írjuk ezt és így a termékre. A jogszabály ugyanis erre kötelez: „a felsorolást az „ingredients” kifejezés előzi meg”. Persze, ha van elég felületünk, helyünk, akkor az adott ország nyelvén is kiírhatjuk, de az angol nem maradhat el, mivel ezt írja elő a vonatkozó szabályozás.

3. Az összetevők FELSOROLÁSA:

Az „Ingredients” szót követi általában zárójelben az, hogy „INCI”.

Az INCI egy rövidítés, mégpedig az International Nomenclature of Cosmetic Ingredients elnevezésből származik. Magyarul ez a Kozmetikai Összetevők Nemzetközi Nevezéktanát jelenti, amely egy nemzetközileg elfogadott nevezéktan az egyes kémiai anyagok, összetevők nevének egységes használatára.

A szalicilsav INCI neve pl SALICYLIC ACID. Természetes eredetű, pl. növényi komponens esetén pedig az INCI név egy „félig latin, félig angol” összetett elnevezés lesz. Pl. az olívaolajat így találhatjuk meg egy kozmetikumban: Olea Europaea fruit oil, azaz a növény latin neve után következik, hogy melyik részéből nyerték ki a terméket. Ebben az esetben a termésből származó olajról van szó. Másik példa legyen a tömjénfa illóolaja. Ennek INCI neve: Boswellia Carterii gum oil, tehát az adott Boswellia faj fájának gyantájából származó illóolajról van szó, de pl. a jojoba olaj esetében pedig a név, azaz a Simmondsia Chinensis seed oil magból származó olajat jelent.

A kozmetikumok összetételének listájában tehát INCI neveket találunk.

Az összetevők sorrendje a termékben lévő mennyiségüktől függ: csökkenő sorrendben kell megadni őket.

Tehát, amit az első helyen találunk, abból van a legnagyobb mennyiségben a termékben, a többi pedig csökkenő sorrendben követi. Viszont az 1 %-nál kisebb koncentrációban előforduló összetevőket bármilyen sorrendben fel lehet sorolni.

4. Különleges “összetevők”

Vannak olyan kötelezően feltüntetendő komponensek is, amelyek nem közvetlenül, hanem valamely anyag, általában illóolaj természetes komponenseként kerülnek a termékbe.

A jogszabály kötelezően előírja, hogy fel kell tüntetni őket, amennyiben az anyag mennyisége meghaladja a 0,001%-ot (nem leöblítendő termék esetén)! Láthatjuk tehát, a jogszabály szigorú: egyes anyagokat akkor is fel kell tüntetni, ha 0,001%-ban jelen van a termékben és nem közvetlenül, hanem összetevőként kerül a kozmetikumba.

Melyek ezek az anyagok? Több ilyen is van, amelyet a jogszabály megfelelő mellékletében megtalálunk felsorolva, de a leggyakrabban ezekkel találkozunk, különösen akkor, ha a termékünk természetes illóolajokat tartalmaz:

citral, citronellol, eugenol, geraniol, farnesol, benzyl-alcohol, linalool, limonén. A citrusok illóolajai, pl. narancs, lime, mandarin stb. tartalmaznak ilyen vegyületeket, így ilyen esetekben ezeket is a listában találjuk, és a csökkenő mennyiség miatt, a lista legvégén fogjuk megtalálni őket.

5. Pontos mennyiségeket találunk a címkén?

Fontos ugyanakkor, hogy a pontos mennyiségeket nem kell a termékcímkén feltüntetni, ez sok esetben szakmai titok, akárcsak a Coca-Cola pontos összetétele 😊. Ugyanakkor a hatóságnak ellenőrzéskor, kérésre be kell mutatni a teljes, pontos receptúrát, illetve a termékregisztráció során szintén meg kell adni azokat a bejegyzést végző európai hatóság számára. A hatóság számára teljesen világos tehát a pontos összetétel, ami alapján el tudja dönteni, hogy az adott kozmetikum megfelel-e az előírásoknak, biztonsággal használható-e-

Személyes, szakmai összefoglaló, személyes vélemény:

A jogszabályi keretek adottak tehát.

Szigorúak, védik a felhasználót, hogy csak a szabályoknak megfelelő, ellenőrzött, engedélyezett összetevők, megfelelő mennyiségben kerüljenek a termékbe.

Ugyanakkor a piacon lépten-nyomom felfedezhetőek a szabályoktól eltérően jelen lévő termékek. Kisebb hiba az INCI-k rossz/nem megfelelő feltüntetése, vagy a 0,001%-ban feltüntetendő anyagok nem feltüntetése. A gyakorlott szem azonnal észreveszi, ha bizonyos illóolajokat tartalmaz egy termék, de a végén mégis elmarad a „citrál…és társai” felsorolás. Nagyobb hiba, hogy sok esetben nem bevizsgált összetevők, „háztáji” komponensek is bekerülnek egy-egy kézműves kozmetikumba, ami aggályokat vethet fel.

Ugyanakkor jó jel, ha egy INCI lista, azaz az Ingredients szakasz rövid. Ez azt jelenti, hogy csak a megfelelő, adott esetben legmegfelelőbb komponensek vannak a termékben, de azok optimális, hatékony mennyiségben. Az is jó jel szerintem, ha viszonylag sok van a listában a „félig latin, félig angol” nevű anyagokból. Ez azt jelenti, hogy olajok, vajak, kivonatok, illóolajok, azaz természetes anyagok szerepelnek túlnyomó mennyiségben a kozmetikumban.

Folytatása következik!

A cikk folyamatosan bővül!

Bármely részét átvenni csak engedéllyel lehet! Minden jog fenntartva!

INCI-ről bővebben:

https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/cosmetics/cosmetic-ingredient-database/cosing-glossary-ingredients_en

Kozmetikai rendelet:

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1223/2009/EK RENDELETE (2009. november 30.) a kozmetikai termékekről

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük